Ayşe ÇAM
Ayşe Çam
1986 yılında İstanbul Fatih’te dünyaya gelen Ayşe Çam, eğitim yolculuğuna küçük yaşlarda başladı. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra, Karagümrük Tuba Kız Kur’an Kursu'nda bir yıl eğitim aldı. 1998 yılında Devran Koleji’ne tam burslu olarak kabul edildi. Ancak, Türkiye'nin 28 Şubat sürecine girmesiyle eğitim hayatı zorluklarla dolu bir döneme girdi. 7. sınıfın ilk döneminde, iki farklı özel okul değiştirmek zorunda kaldı. Son okulunda yoğun baskılarla karşılaşınca birkaç ayını evde kitap okuyarak geçirdi. Elele eylemlerine katıldığı için gözaltına alındı, ancak azmi ve kararlılığı sayesinde mezun olabileceği bir okul buldu ve Bilim Koleji’ne geçti. LGS sınavına son bir saatte, başörtülü olarak avukatlar eşliğinde girdi ve Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni kazandı. Ancak, evine uzak olması nedeniyle Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne kayıt oldu.
Okulunda baş gösteren yasaklar nedeniyle örgün lise eğitimine Kasım ayında son vermek zorunda kaldı ve açık öğretime kaydoldu. Bir yıl Arapça eğitimi aldıktan sonra Emniyettepe Kız Kur’an Kursu’nda fıkıh, hadis ve akaid dersleri gördü. İlk ÖSS başvurusu, peruklu fotoğrafları nedeniyle iki kez iptal edildi. Tüm bu engellere rağmen Selçuk Üniversitesi Arkeoloji bölümüne kabul edildi ve saçlarını kazıtarak 3. sınıfa kadar devam etti. Ancak pes etmeyen Ayşe, tekrar sınava girerek Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazandı ve bu bölümü üç yılda onur derecesiyle bitirdi.
Ayşe Çam, öğretmenlik kariyerine başladığı günden itibaren mesleğine tutkuyla bağlı kaldı. Evlendikten sonra anne olmak için müdür yardımcılığını bıraktı, ancak eğitim alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Hamilelik sürecinde Yenidoğu Okulları Program Geliştirme Koordinatörlüğü görevini üstlenerek okulun müfredat programını ve 5. sınıf modüllerini yazdı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'ndan davet alarak, halen okutulan sosyal bilgiler müfredatının yazımında öğretmen olarak görev aldı.
2017- 2023 yılları arasında Nun Okulları'nda sosyal bilgiler öğretmenliği yapan Ayşe Çam, pandemi döneminde Nun Vakfı'nın desteği ile Boğaziçi Üniversitesi’nden “Çocuklar İçin Felsefe Uzmanlık Eğitimi” aldı. Son üç yılda Nun Okulları'nda çocuklar için felsefe kulüplerinin kolaylaştırıcısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda, Nun Okulları Genç Öğretmen Akademisi'ndeki tüm öğretmenlere çeşitli dönemlerde temel seviye eğitimler verdi. “Kolaylaştırıcıanne” hesabı üzerinden çeşitli kurum ve kişilere yönelik çocuklar için felsefe atölyeleri ve eğitmen eğitimleri düzenlemenin ötesine geçmek istedi. Çocuklar İçin Felsefe Enstitüsünü kurdu. 9 dönemdir P4C Eğitmen Eğitimleri veriyor.
Ayşe Çam, Yenidoğu Okulları’na “Hikâyelerle Sosyal Bilgiler”in temelini atan 6 modül geliştirdi. Sosyal Bilgiler alanında yazılmış 6 kitabı yayımlandı. Erdem Yayınlarından çıkan "FİLİSTİN ATLASI" kitabı P4C ve Çocuk Hakları açısından bakarken Filistin kültürünü de çocuklara tanıtmayı amaçladı. Aynı yayınevi için yazdığı 3 kitabı yayımlanma sürecindedir.